poslal Bobby Pravidla základní hygieny po záplavách
MYTÍ RUKOU
● Myjte si pečlivě a často ruce !!!
Toto jednoduché a základní hygienické pravidlo je jedním z nejdůležitějších hygienických opatření, které Vám umožní chránit si své zdraví během obnovy Vašich domovů. Myjte si ruce zejména vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem a pitím, vždy než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC.
PITNÁ VODA
● K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena.
Voda z vlastní studny
Pokud bydlíte v povodní zasažené oblasti a nejste napojeni na veřejný kontrolovaný vodovod, ale máte vlastní studnu, je třeba prověřit kvalitu vody v této studni provedením chemického a bakteriologického vyšetření, i když studna nebyla zatopena. Do doby prověření kvality vody by voda neměla být používána k pití. K pití je možno používat vodu z cisteren s označením „Pitná voda" (tato by se měla převařovat po dobu 15 minut), nebo vodu balenou. Pokud byla Vaše Studna přímo zatopena, nelze vodu z této studny rovněž používat jako pitnou, a to až do doby po provedené sanaci studny a zjištění vyhovujících výsledků rozboru vody. Základní postup při sanaci zatopených studní je následující:
Postup při sanaci zatopených studní:
Sanaci zatopené studny je účelné provádět až po stabilizaci vodního režimu v postižené oblasti, úklidu okolí studny a jejím stavebně technickém zabezpečení. Očista a dezinfekce studní se provádí za přítomnosti nejméně 3 osob, pro případ poskytnutí první pomoci osobě, která sestupuje do studny.
Základní postup:
● Mechanicky očistit vnější stěny studny a čerpací zařízení od nánosů bahna a nečistot a opravit poškozené části vnějšího krytu studny. Důkladně opláchnout čistou vodou, nejlépe tlakovou.
● Otevřít studnu a úplně vyčerpat vodu.
● Zjistit, zda se ve studni nevyskytují jedovaté plyny a zda je u dna dostatek kyslíku -nejjednodušší způsob kontroly je spuštění zapálené svíčky na dno studny. V případě bezkyslíkatého prostředí svíčka zhasne, v případě výskytu methanu dojde ke vzplanutí.
● Důkladně mechanicky (např. kartáčem) očistit vnitřní stěny studny, čerpací zařízení a dno studny. Důkladně opláchnout čistou vodou a vodu opět úplně vyčerpat.
● Omýt vnitřní stěny studny 5 % roztokem SAVA (l litr SAVA nalijeme do 20 litrů vody). Pozor - pracujte v gumových rukavicích!
● Opláchnout stěny studny čistou vodou a vodu znovu vyčerpat.
● Odstranit stávající pokryv dna (štěrk, hrubozrnný písek) a vyměnit za nový, případně za důkladně propraný starý.
● Nechat studnu naplnit vodou a v případě, že je voda dále kalná, pokračovat v čerpání až do vymizení zákalu
● Provést dezinfekci vody, k níž se doporučuje přípravek SAVO. Při provádění dezinfekce respektujte návod k použití. Orientačně uvádíme, že (při nejběžnějších průměrech skružových studní od 80 do 120 cm) na l m výšky vody ve studni se dávkuje 9 ml SAVA. Celkové množství SAVA pro dezinfekci vypočítejte podle výšky vody ve studni, pak toto množství rozřeďte v kropicí konvi a roztokem pokropte vnitřní stěnu skruží i hladinu vody. Nechejte působit alespoň 8 hodin.
● Teprve po provedené dezinfekci je možno odebrat vzorek vody k provedeni laboratorní kontroly.
POTRAVINY (pokyny pro domácnosti)
Zaplavené zemědělské plodiny
1. Všechny zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, kaly a bahnem, je nutné považovat za zdravotně závadné. Tyto plodiny v žádném případě nejezte. O použití ke krmení zvířat musí rozhodnout veterinární lékař.
2. Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav.
3. Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jist po důkladném umytí pitnou vodou.
Zaplavené potraviny
Nejezte potraviny, zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat (viz dále). Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).
Čištění konzerv:
● odstraňte nálepku,
● umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem,
● umyjte konzervu v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchněte pitnou vodou.
Zlikvidujte konzervy, jestliže:
● obal konzervy (plech, sklo, uzávěr) byl narušen,
● suchý obsah je zvlhlý,
● obal je silně pomačkán - není jistota, zda je obal opravdu neporušen,
● znečištění uzávěru nelze odstranit očištěním a dezinfekcí.
Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže:
● chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6° C déle než 4 hodiny,
● mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny,
● jeví jakékoliv odchylky od standardní kvality (např. zapáchají) nebo přišly do styku se záplavovou vodou.
Zlikvidujte všechny následující potraviny vystavené zátopové vodě:
● otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou,
● neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskovaného papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky,
● sáčková balení koření, bylin, čaje,
● mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlích,
● všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech, i když vypadají jako suché a neporušené (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.),
● všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečeni aj.),
● balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny.
Máte-li jakékoliv pochybností o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! V případě prvních příznaků onemocnění (bolení břicha, průjem, teploty) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!
ZÁSADY LIKVIDACE NÁSLEDKU ZÁPLAV V POSTIŽENÝCH DOMECH A BYTECH
Zásady vysoušení domu nebo bytu:
● Udělejte v místnostech nebo místnosti průvan otevřením oken a dveří.
● Je-li to možné, použijte ventilátory nebo teplovzdušné zdroje.
● Buďte opatrní při používáni benzínových agregátů uvnitř domu nebo bytu, můžete se otrávit zplodinami (oxid uhelnatý).
Úklid a dezinfekce domu nebo bytu:
● Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchu důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním.
● Odstraňte veškerý zvlhlý interiérový materiál - tapety a vše, co samo odpadává (např. omítky).
● Než začnete s dezinfekcí jakéhokoliv povrchu, seznamte se důkladně se způsobem ředění použitého dezinfekčního prostředku dle návodu na obalu.
● Nejdříve si nasaďte gumové rukavice.
● Nábytek, podlahy, zdi, nádobí, dopravní prostředek dezinfikujte za pomoci 2 % roztoku Chloraminu B, který připravíte rozpuštěním 8 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody. Dále se může použit SAVO (l litr SAVA nalijeme do 10 litrů vody). Nechejte působit 30 minut nebo zaschnout.
● Dezinfikované předměty, které přijdou do styku s potravinami, nezapomeňte opláchnout pitnou vodou, stejně tak i hračky.
● Všechny dutiny ve zdech, podlaze a stropech musí být otevřeny, vyčištěny a pečlivě vysoušeny.
Čištění a dezinfekce oděvů a prádla
● Nejdříve si nasaďte gumové rukavice.
● Silně znečištěné prádlo namočte na 4 hodiny do 3 % roztoku Chloraminu B (připravíte rozpuštěním 12 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech studené vody) nebo na 8 hodin do roztoku SAVA (připravíte nalitím l litru SAVA do 10 litrů vody).
● Méně znečištěné prádlo namočte po dobu l hodiny do l % roztoku Chloraminu B (připravíte rozpuštěním 4 vrchovatých polévkových lžic v 10 litrech vody) nebo do SAVA (l litr SAVA nalijte do 10 litrů vody).
● Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem za použití pracího prášku.
● Pozor! Chloramin B a SAVO mají bělící účinky!
● Cennější šatstvo, které nelze dezinfikovat v Chloraminu B a SAVU, vysušte, vykartáčujte a nechejte vyčistit v profesionální čistírně.
Dezinfekce odpadních sifonů a žump
● Použijte 5 % roztok Chloraminu B (20 vrchovatých polévkových lžic na 10 litrů vody) nebo zalijte odpad neředěným přípravkem SAVO.
● K dezinfekci obsahu žump použijte l kg chlorového vápna na l m3 obsahu žumpy.
Po skončení úklidových prací doporučujeme dezinfikovat ruce v 0,5 % roztoku Chloraminu B, po dobu 1 minuty. Roztok připravíte rozmícháním 2 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody).