Grano Salis NetworkGrano SalisGranoChatMusicalise-KnihyModlitbyD K DKřesťANtiqC H M IMOSTYNotabeneECHO 
Vítejte na Grano Salis
Hledej
 
Je a svátek má Marcela.   Vytvoření registrace
  Článků < 7 dní: 3, článků celkem: 16652, komentáře < 7 dní: 267, komentářů celkem: 429602, adminů: 60, uživatelů: 5252  
Vyzkoušejte
Jednoduché menu

Úvodní stránka

Archiv článků

Protestantské církve

Veřejné modlitby

Zpovědnice

e-Knihovna

e-Knihy pro mobily

Kam na internetu

Soubory ke stažení

Recenze

Diskusní fórum

Tvůj blog

Blogy uživatelů

Ceny Zlatá Perla

Ceny Zlatá Slza

Doporučit známým

Poslat článek


Tip na Vánoční dárek:

Recenze
Obsah
OBJEDNAT


GRANO MUSICALIS

Hudební portál
GRANO MUSICALIS
mp3 zdarma

Velký pátek

Vzkříšení


Pravidla


Kdo je online
Právě je 441 návštěvník(ů)
a 4 uživatel(ů) online:

ivanp
rosmano
Syntezator
Mikim

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma registrovat kliknutím zde

Polemika


Přihlášení

Novinky portálu Notabene
·Selhání pøedstavitelù Jižních baptistù pøi ochranì obìtí sexuálního zneužívání
·Sbor Bratrské jednoty baptistù v Lovosicích vstoupil do likvidace
·Informace z jednání Výkonného výboru BJB dne 10. kvìtna 2022
·JAS 50 let: Adrian Snell, trièko a beatifikace Miloše Šolce
·Online pøenosy ze setkání všech JASákù k 50. výroèí pìveckého sboru JAS
·Prohlášení tajemníka Èeské evangelikální aliance k ruské agresi na Ukrajinì
·Jak se pøipravit na podzimní vlnu?
·Kam se podìly duchovní dary?
·Bratrská jednota baptistù se stala èlenem Èeské eavngelikální aliance
·Patriarcha Kirill v Západu vidí semeništì zla a sní o vizi velkého Ruska

více...

Počítadlo
Zaznamenali jsme
116506956
přístupů od 17. 10. 2001

Život církví: Jak slaví vánoční svátky a co jí některé národy křesťanského světa
Vloženo Pátek, 24. prosinec 2004 @ 07:34:19 CET Vložil: Bolek

Zajímavosti poslal david

  Jak slaví vánoční svátky a co jí některé národy křesťanského světa
Velká Británie
Tradiční štědrovečerní pokrm je nadívaný pečený krocan, pečené brambory a zelenina, chlebová a brusinková omáčka s výpekem  a vánoční pudink s brandy a máslem. Ve středověku se na stole bohatých objevovaly labutě a kohouti s hrachem a jako hlavní chod kančí hlava. Od 18. St. Kančí hlavu vystřídal krocan, kterého přivezli do Anglie francouzští jezuité. Kromě krocana se běžně připravovalo na vánoce hovězí pečeně. Od Viktoriánského období je to pak hlavně krocan nebo husa.  Britské vánoce si nelze představit bez pudinku. Původní pudink pochází od Keltů pod jménem „ frumenti“„- byla to kaše z pšenice nebo kukuřice vařená v mléce. Později se přidávaly sušené švestky, vejce, popř. kousky masa. Dnešní pudink je hnědý s rozinkami, ořechy a třešněmi. Pudink je servírován s vaječným krémem nebo brandy, která se přelévá přes pudink a zapaluje. Do pudinku se dávaly tradiční stříbrné mince. Kdo našel při krájení pudinku minci, měl mít zajištěné štěstí a bohatství.

Slovensko
Západní část – Na Štědrý den se podává čočková kyselá, smažený kapr s bramborovým salátem a oplatky s medem.
Východní část – polévka kapustnica, kapr a salát , pije se tradiční nápoj „Hriatvo“ Maďarsko
Podává se rybí polévka „Halázsle“, plněný kapustový list s chlebem a jako dezert ořechový a makový koláč zvaný „Beigli“ Dánsko
Ke Štědrovečerní večeři se podává husa, kachna, vepřová pečeně s červeným zelím, šunka, pepřená treska s ředkvičkou a horká rýže politá studeným mlékem, pivní chléb, a jako dezert sladký rýžový nákyp se zapečenou mandlí Francie
Na vánočním stole nechybí ústřice, šneci, žabí stehýnka, krocan plněný kaštanovou nádivkou a ovoce. Austrálie
Vánoční hostina má většinou formu pikniku pod otevřeným nebem s nezbytnými barevnými balónky. Pijí se ovocné šťávy, australské pivo a australské víno. K jídlu se podávají studené obložené mísy, chlazené ovocné a zeleninové saláty, přeslazené dorty a zákusky. Nesmí chybět meloun. A kdo si chce jídelníčkem připomenout historii své země jako jedné z bývalých britských kolonií, dá si o štědrovečerní večeři jako dezert teplý švestkový nákyp s hrozinkami a ořechy polévaným vaječným koňakem. Polsko
Na štědrovečerním stole nesmí chybět polévky jako boršč, zelňačka, kapustnica a houbová. Podává se samozřejmě štědrovečerní ryba, někde kapr, jinde sleď nebo i jeseter. Jako dezert ledové oplatky s motivy Betléma. USA
Ohromná hostina s krocanem a kaštanovou nádivkou Romské vánoce
Jíst se začíná již od samotného rána. Podává se dušené zelí s klobásou a houbami zjemněné kysanou smetanou. Od oběda až do večera jsou na stole mísy s bramborovým salátem, kuřaty, pečeným bůčkem, uzeným masem , řízky a k tomu se zakusují okurky, feferonky a čalamády. Pije vodky, whisky a pivo. Krom masa jsou na stole štrúdly, bábovky a dorty. Tradiční štědrovečerní jídlo se jmenuje „Goja“ – směsí na bramboráky se naplní ovčí či vepřová střívka, která se pečou v troubě do křupava. Skandinávská kuchyně
Rybí předkrmy: marinovaný sleď na chlebu s kari salátem, cibulí a kapary - s různými chuťovými variacemi.
Smažené rybí filety, sladkovodní krevety na vece s majonézou a kaviárem.
Masová hlavní jídla: vařený vepřový bůček s dušenou kapustou, opečené brambory a červená řepa, dále pak smažené nebo vařené vepřové párky, vepřový hřbet pečený v troubě s červeným zelím a žitným chlebem nebo bramborami. Dále „Frikadely“ – klopsy z mletého vepřového pečené na pánvi s červenou řepou , žitným chlebem nebo bramborami. Vepřová šunka glazírovaná medem se smetanovými bramborami.
Dezerty: studená rýže se smetanou a mandlemi K pokrmům se podává „Tuborg“ – vánoční pivo a studený akvavit – speciálně ke sledi – druh pálenky.


"Jak slaví vánoční svátky a co jí některé národy křesťanského světa" | Přihlásit/Vytvořit účet | 0 komentáře
Za obsah komentáře zodpovídá jeho autor.

Není povoleno posílat komentáře anonymně, prosím registrijte se

Stránka vygenerována za: 0.18 sekundy