Grano Salis NetworkGrano SalisGranoChatMusicalise-KnihyModlitbyD K DKřesťANtiqC H M IMOSTYNotabeneECHO 
Vítejte na Grano Salis
Hledej

Je a svátek má Blahoslav.   Vytvoření registrace
  Článků < 7 dní: 0, článků celkem: 17310, komentáře < 7 dní: 287, komentářů celkem: 458917, adminů: 60, uživatelů: 5344  
Vyzkoušejte
Jednoduché menu

Úvodní stránka

Archiv článků

Protestantské církve

Veřejné modlitby

Zpovědnice

e-Knihovna

e-Knihy pro mobily

Kam na internetu

Soubory ke stažení

Recenze

Diskusní fórum

Tvůj blog

Blogy uživatelů

Ceny Zlatá Perla

Ceny Zlatá Slza

Doporučit známým

Poslat článek

Tip na Vánoční dárek:

Recenze
Obsah
OBJEDNAT

GRANO MUSICALIS

Hudební portál
GRANO MUSICALIS
mp3 zdarma

Velký pátek

Vzkříšení

Pravidla

Kdo je online
Právě je 1959 návštěvník(ů)
a 0 uživatel(ů) online:

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma registrovat kliknutím zde

Polemika

Přihlášení

Novinky portálu Notabene
·Selhání pøedstavitelù Jižních baptistù pøi ochranì obìtí sexuálního zneužívání
·Sbor Bratrské jednoty baptistù v Lovosicích vstoupil do likvidace
·Informace z jednání Výkonného výboru BJB dne 10. kvìtna 2022
·JAS 50 let: Adrian Snell, trièko a beatifikace Miloše Šolce
·Online pøenosy ze setkání všech JASákù k 50. výroèí pìveckého sboru JAS
·Prohlášení tajemníka Èeské evangelikální aliance k ruské agresi na Ukrajinì
·Jak se pøipravit na podzimní vlnu?
·Kam se podìly duchovní dary?
·Bratrská jednota baptistù se stala èlenem Èeské eavngelikální aliance
·Patriarcha Kirill v Západu vidí semeništì zla a sní o vizi velkého Ruska

více...

Počítadlo
Zaznamenali jsme
146601951
přístupů od 17. 10. 2001

granosalis.cz :: Zobrazit téma - Nerozumím - odpuštění - rozpor slov a skutků?
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Nerozumím - odpuštění - rozpor slov a skutků?
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra granosalis.cz -> Cesta s Ježíšem
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: po březen 30, 2026 11:05 am    Předmět: Nerozumím - odpuštění - rozpor slov a skutků? Citovat

Dnes vyšly na GS dva články, které jsou velmi pravděpodobně inspirované i zdejšími diskusemi (i v Cestě s Ježíšem):

Nebeské mlčení (báseň) - 30.3.2026

Proces odpuštění ve škole Lásky Krista - 30.3.2026

Stále nerozumím, proč lze vše tak "krásně" pojmenovat teoreticky (například o odpuštění) - ale proč to nelze udělat prakticky těmi, kdo tvrdí, že to lze?

Proč ve slovech ANO, ale v praxi NE?

(Ad například i rozkol mezi křesťany v této místnosti, který z hlediska některých dosud trvá tím, že sem kvůli druhým křesťanům již někteří nechodí? Je toto praktické odpuštění a smíření, nebo co to je prakticky?)

Já stále přiznávám, že to vždy nejde (odpuštění a smíření)... Ale pokud to prakticky lze vždy a za všech okolností, tak stále hledám to odpuštění a smíření v praxi, nejen v krásných slovech. Ukáže mi to někdo někdy příkladem? (Podobná slova mne irritují a dráždí k bezmocnosti - kde vidím slovní vysvětlování, ale nevidím tu praxi.)

Brusle7
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Yahoo Messenger
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: po březen 30, 2026 3:45 pm    Předmět: Citovat

I to, co na jiném místě řeší Magdalena s Milkou (diskuse "Jsme vyvolení?"), patří k předpokladům klidu a k odpouštění, včetně klidu na DF.

Pokud existuje stále snaha o vysvětlení, dorozumění a k následnému odpuštění, je někdy třeba strpět či pomoci "rozříznout ten bolák duše", který bude možná pak chvilku bolet ještě více, ale nakonec pak dojde (po vypuštění hnisu) k následnému vysvětlení a k úlevě.

Preferuji rozřezávání bolestných boláků jako směr cesty ke klidu a k možnému odpouštění (i když chvilku mohou vypadat navenek jako spory), pokud je to možné k následnému dorozumění a k domluvě.

A naopak - vždy nešťastné je uzavření té bolesti (či nedořešené diskuse), kdy hnis v ráně pak proniká dále do těla a zahlcuje stále větší prostor v těle - a kdy už je pak léčba a smíření stále těžší - ale mezi opravdovými křesťany vždy a za všech okolností stále možné, pokud zlo s hnisem přesto nakonec odejde a rány duše jsou uzdraveny...

Brusle7
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: po březen 30, 2026 4:07 pm    Předmět: Citovat

?

OTÁZKY K ODPOUŠTÉNÍ:

(Ještě jednou, třeba zde v DF:)

1/ Myslivče, odpouštíš Cizincovi? Jak? (Není to v praxi vidět.)

2/ Toníku (Cizinče), odpouštíš Myslivcovi? Jak? (Není to v praxi vidět.)

3/ Já se přiznávám, že Willymu neodpouštím a není možné v současné době smíření.

Brusle7
Willy
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: po březen 30, 2026 4:26 pm    Předmět: Citovat

brusle7 napsal:

3/ Já se přiznávám, že Willymu neodpouštím a není možné v současné době smíření.

Brusle7

Děkuji za upřímnost a ptám se dál. Co konkrétně Willimu neodpouštíš?
Děkuji za odpověď.

PS: neptám se na smíření.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger Yahoo Messenger MSN Messenger
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: po březen 30, 2026 4:28 pm    Předmět: Citovat

Willy napsal:
brusle7 napsal:

Brusle7

Děkuji za odpověď.

P O D V O D. / K L A M. /
Willy
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: po březen 30, 2026 4:35 pm    Předmět: Citovat

brusle7 napsal:
Willy napsal:
brusle7 napsal:

Brusle7

Děkuji za odpověď.

P O D V O D. / K L A M. /

V otázce je uvedeno slovo "konkrétně". Odpověď konkrétní není a Willy o žádném podvodu ani klamu neví. Ptám se tedy dál.

Jestliže mi Pán Ježíš Kristus všechny mé hříchy - skutečné, ne vymyšlené - odpustil, kdo je člověk, aby ty mé domnělé hříchy neodpustil?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger Yahoo Messenger MSN Messenger
Cizinec
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: po březen 30, 2026 8:22 pm    Předmět: Citovat

brusle7 napsal:

2/ Toníku (Cizinče), odpouštíš Myslivcovi? Jak? (Není to v praxi vidět.)

Jasně, určitě. A nejen Myslivcovi - i dalším, co jednali a jednají jako on, nebo ještě hůře - sodofka, martino, akuzativ, ... Ptala ses na to ve vedlejší diskuzi, psal jsem ti to jako praktický příklad.

Bavili jsme se o tom i v minulosti ve veřejné diskuzi, byla jsi u toho.

Odpuštění nijak složitě a nijak těžko - jak jsi psala, GS je jen virtuální svět. Když zaklapnu notebooka, není ten svět.

Když navíc moc hezky požádali osobně všechny o odpuštění, není přeci co řešit?

Proč by si člověk držel věci z virtuálních diskuzí?

Reálný svět má až dost svých trápení na to, abych měl co odpouštět. A že jsem to neměl poslední tři týdny úplně lehké.

Toník
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: po březen 30, 2026 9:49 pm    Předmět: Citovat

Cizinec napsal:
sodofka, martino, akuzativ,

Nerozumím, Toníku.

Už jen ta opakovaná Tvá dehonestující přirovnávání Myslivce v diskusích k těmto nickům mi nepřijdou jako Tvé vnitřní ani vnější odpuštění (ale jako naprostý opak) - a už vůbec ne jako smíření s tímto člověkem. Je tedy chyba v mém chápání? Vnímám to jako svou nemožnost to takto pochopit.

U Myslivce to vidím o Tobě podobně (dehonestace).

Vzájemná opakovaná dehonestace neladí se vzájemným odpuštěním a smířením se.

Jsem tudíž stále zcela mimo, mimo mé chápání.

Brusle7
Cizinec
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: út březen 31, 2026 7:09 am    Předmět: Citovat

brusle7 napsal:
Už jen ta opakovaná Tvá dehonestující přirovnávání Myslivce v diskusích k těmto nickům mi nepřijdou jako Tvé vnitřní ani vnější odpuštění (ale jako naprostý opak) - a už vůbec ne jako smíření s tímto člověkem.

Dehonestující? V čem? Co je na tom dehonestující?

Uváděl jsem konkrétní příklady. Ptala ses na odpuštění. V diskuzi je několik lidí, kteří systematicky útočí nebo útočili na druhé, aby jim ublížili. Zlo trvá, nebo trvalo. Ptala ses na odpuštění v takovém případě - odpouštím.

Snad jen dva z těch útočníků se snažili útočit až do reálného světa, zneužili to, že tu nejsem anonymně, ale plným jménem a založili své útoky i na tom - pokud je tedy přirovnávám k jiným nickům, kteří se nechovali ani tak neeticky, je to spíše polehčující.

Odpuštění těm lidem? Jasně. Přece si je nebudu držet.

Ptala ses na smíření? Smířit se se zlem, útoky, pomluvami, nepřímým psaním, snahou přehodit jejich uvažování na druhé, s náboženskými manipulacemi? Nikdy.

Toník
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: út březen 31, 2026 8:57 am    Předmět: Citovat

Cizinec napsal:
brusle7 napsal:
Už jen ta opakovaná Tvá dehonestující přirovnávání Myslivce v diskusích k těmto nickům mi nepřijdou jako Tvé vnitřní ani vnější odpuštění (ale jako naprostý opak) - a už vůbec ne jako smíření s tímto člověkem.

Dehonestující? V čem? Co je na tom dehonestující?

Uváděl jsem konkrétní příklady. Ptala ses na odpuštění. V diskuzi je několik lidí, kteří systematicky útočí nebo útočili na druhé, aby jim ublížili. Zlo trvá, nebo trvalo. Ptala ses na odpuštění v takovém případě - odpouštím.

Snad jen dva z těch útočníků se snažili útočit až do reálného světa, zneužili to, že tu nejsem anonymně, ale plným jménem a založili své útoky i na tom - pokud je tedy přirovnávám k jiným nickům, kteří se nechovali ani tak neeticky, je to spíše polehčující.

Odpuštění těm lidem? Jasně. Přece si je nebudu držet.

Ptala ses na smíření? Smířit se se zlem, útoky, pomluvami, nepřímým psaním, snahou přehodit jejich uvažování na druhé, s náboženskými manipulacemi? Nikdy.

Toník

Ahoj Toníku,

jakkoliv srovnávat jako podobné texty Myslivce např. s projevy Martina nebo Akuzativa na GS vnímám vůči Myslivci jako hodně dehonestující a nespravedlivé. A podobně vnímám jako velmi dehonestující a nespravedlivé některé texty Myslivce vůči Tobě. Je to ale Vaše vzájemné vnímání, které já respektuji, i když to vnímám naprosto jinak.

Tento Váš vzájemný "nerespekt" apod. vnímám navenek, že nejde o vzájemné odpuštění, i když Ty tvrdíš opak, "jen" dodáváš, že ale nelze smíření se zlem - což mi konečně situaci ohledně odpuštění a všech teoretických textů zde objasňuje.

Moc děkuji za diskusi.

Rozdíl mezi mnou a Vámi, kteří mluvíte o odpuštění, je ten, že já neodděluji od odpuštění i smíření. Prakticky třeba nemohu odpustit Putinovi, pokud dále pálí rakety a zabíjí nevinné lidí (a stejně tak ne Zelenskému, pokud na nevinné lidi na druhé straně pálí též). Pokud zlo trvá, nelze se smířit s tím zlem ani s člověkem, který to zlo používá vůči slabším a bezbranným.

Možná ještě téma na závěr, o kterém budu přemýšlet:

Jaký má význam odpuštění bez souběžného smíření v praxi? Já jej vnímám jako nulový, ale budu ráda za vysvětlení - díky.

A vlastně ještě druhá otázka, pokud není tajná: Kdo z nicků na Tebe útočil do reálného světa? Toto já samozřejmě (mimo texty GS) nevím - a chápala bych to pak jako hodně extrémně velké zlo.

Brusle7
Willy
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: út březen 31, 2026 10:55 am    Předmět: Citovat

brusle7 napsal:

Možná ještě téma na závěr, o kterém budu přemýšlet:

Jaký má význam odpuštění bez souběžného smíření v praxi? Já jej vnímám jako nulový, ale budu ráda za vysvětlení - díky.

Brusle7

Mt 6:12-15 „A odpusť nám naše viny, jako jsme i my odpustili těm, kdo se provinili proti nám. A neuveď nás do pokušení, ale vysvoboď nás od toho Zlého, neboť tvé je království i moc i sláva na věky. Amen. Neboť jestliže odpustíte lidem jejich provinění, odpustí váš nebeský Otec i vám; jestliže však lidem jejich provinění neodpustíte, ani váš Otec vám neodpustí vaše provinění.“ (ČSP)
„...a odpusť nám naše dluhy, jako i my odpouštíme svým dlužníkům, a neuváděj nás do pokoušení, nýbrž nás vyprosť od zlého. Odpustíte-li totiž lidem jejich provinění, odpustí váš nebeský Otec i vám, pakli však lidem jejich provinění neodpustíte, neodpustí ani váš Otec vaše provinění.“ (Pavlík)

V modlitbě, kterou Pán Ježíš Kristus učil a dodnes učí své učedníky, Pán jasně zmiňuje, že máme odpouštět, aby Bůh Otec mohl odpouštět a odpustit nám, protože nikdo není bez viny.
Není tu nic o smíření s člověkem a už vůbec ne se zlem. Pokud neodpustím člověku, který se proti mně provinil, Bůh Otec nebude moci odpustit mně.

Navíc máme odpouštět tak, jak Bůh Otec odpustil nám.
Ef 4:32 Buďte k sobě navzájem laskaví, milosrdní a odpouštějte si navzájem, jako i Bůh v Kristu odpustil vám.

Ko 3:13 Snášejte se navzájem a odpouštějte si, má-li kdo něco proti druhému. Jako Pán odpustil vám, odpusťte i vy.

Tady není žádný prostor pro výběr odpustit/neodpustit a neodpuštění prostě nepřichází před Bohem v úvahu.
Cokoli si kolem odpuštění člověk vymyslí, aby nemusel odpustit, je pro Boha nepřijatelné a pro toho, kdo neodpustí či neodpouští nebo si dokonce vybírá, komu odpustí a komu neodpustí podle svých vlastních pravidel a kritérií, zachází dále v Kristově učení a týká se ho Slovo v 2. listu Janově Každý, kdo zachází dále a nezůstává v učení Kristově, nemá Boha; kdo zůstává v učení Kristově, má i Otce i Syna.

K čemukoli, co Bůh přikazuje, dává v Kristu skrze Ducha Božího i moc to přikázání vykonat, zachovat. Kdyby to tak nebylo, byl by Bůh nespravedlivý.

Nicméně nás to zároveň činí na Bohu, Jeho milosti a moci závislými. Nezávislost na Bohu a Jeho milosti je pro člověka doslova smrtící, protože nedává Bohu v Kristu prostor pro to, aby se nad námi smiloval. Tož tak.
Cizinec
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: út březen 31, 2026 7:47 pm    Předmět: Jaký má význam odpuštění bez souběžného smíření v praxi? Citovat

brusle7 napsal:

Ptala ses vedle v diskuzi, psalo ti to několik lidí ... Četla jsi?

Tak stručně ještě jednou a pár bodů navíc.

1. Osvobození člověka, kterého váže neodpuštění, hřích a jeho následky
2. Osvobození toho, kdo hřích udělal. Otevření cesty ke smíření, k další komunikaci
3. Příklad pro toho, kdo hřích udělal. Pohnutí jeho nitrem.
4. Pokání a změna toho, kdo hřích udělal, motivace ke změně
5. Přerušení řetězu hříchu a jeho otroctví.

1. Jsme probírali hodně - je zbytečné držet si hořkost, bolest, nenávist, zlobu, stres, uzkost a co vše ještě neodpuštění nese. Navíc tyhle věci neodpuštění končí hodně často somaticky, když se neřeší - záněty, rakoviny, ... To nechceš.

2. Ve chvíli neodpuštění končí rozumná komunikace, i když by jinak byla možná. Pokud odpustíš, nezlobíš se, nehněváš se, je smysluplná komunikace alespoň možná. Pokud má člověk v srdci hořkost, nenávist, komunikace nemá smysl.

3. Určitě znáš příběh Pána Ježíše na kříži a setníka Longina. Když viděl, co se na kříži stalo, obrátil se. Psal jsem ti o svědectví křesťanů v 1., 2. století při pronásledování - odpustili, modlili se za pronásledovatele a to bylo pro ně svědectví.

My jsme taky odpustili proto, že Bůh první odpustil nám. On je příkladem, jak odpustit. "Odpouštějte, jako Bůh odpustil nám".

4. Odpuštění může dovést hříšníka k pokání. Boží odpuštění dovedlo i nás k pokání. Ale stejně tak může pohnout srdce viníka i odpuštění od lidí.

Znáš možná Bídníky, příběh Jeana Valjeana a otce Myriela? Nevím, zda je reálný, ale mohl by být.

5. Víš odkud jsem. Vesnice. Tvrdé palice. Tam, když si lidi ublíží, je to na často generace a ublížení je vzájemné. Bez milosti odpuštění se nikdy nerozetne. Když se ještě přidá pomsta, je neštěstí nasvětě. Odpuštění roztíná řetěz hříchu.

Stačí takto?

brusle7 napsal:

A vlastně ještě druhá otázka, pokud není tajná: Kdo z nicků na Tebe útočil do reálného světa?

To je tajné. To jméno se nesmí zmiňovat. Jinak se ukáže, že to tu pořád čte, i když se tváří, že ne a že je tu jen občas Wink

Toník
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: út březen 31, 2026 9:47 pm    Předmět: Citovat

Toníku,

ohledně odpuštění diskusně rezignuji. Prostě tomu nerozumím, i když vše čtu a snažím se to pochopit. Srdce to vnímá jinak - s tou potřebnou podmínkou "bude-li litovat" v Evangeliu (ta mi tam pasuje, s tou vše dává smysl, jinak mi to srdce nebere). Potřebuji tu podmínku ke vzájemnému odpouštění a smiřování se (aby zlo již netrvalo) - vnímám, že má v praxi své místo.

Ohledně Tvého posledního odstavce v Tvém posledním textu mi "zatrnulo", "zamrazilo"... Jít z diskusí do reálného světa někoho poškodit - tak to už je fakt síla.

Brusle7
Willy
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: út březen 31, 2026 10:57 pm    Předmět: Citovat

brusle7 napsal:

ohledně odpuštění diskusně rezignuji. Prostě tomu nerozumím, i když vše čtu a snažím se to pochopit.

Brusle7

Ty opravdu nerozumíš tomu, že když neodpustíš někomu, kdo se proti tobě provinil, že Bůh neodpustí tobě tvoje viny, dluhy?!

Tys nečetla v Matoušově evangeliu ten příběh, že když ten, kdo dlužil svému pánovi 10 tisíc talentů a pán mu ten dluh, když ho prosil, odpustil a on pak neodpustil někomu, kdo mu dlužil 100 denárů a uvrhl ho do vězení, že se jeho pán rozhněval a vydal ho mučitelům, dokud mu nezaplatí celý dluh?

Ten příběh Pán Ježíš ukončil těmito slovy: Tak i můj nebeský Otec učiní vám, jestliže ze srdce neodpustíte každý svému bratru jeho přestoupení.

To chceš opravdu skončit vydaná mučitelům, dokud nesplatíš Bohu dluh Jeho lásky, který vůči Němu máš a který ti díky Kristově kříži a Jeho prolité krvi z Boží lásky a milosti je Bůh připraven a ochoten odpustit, a ty kvůli tvé zatvrzelosti a tvrdošíjnosti touto milostí pohrdneš?!
Copak je možné Bohu splatit dluh Jeho lásky k nám, který vůči Bohu všichni jako hříšníci máme?!
Cizinec
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: st duben 01, 2026 7:10 am    Předmět: Citovat

brusle7 napsal:

ohledně odpuštění diskusně rezignuji. Prostě tomu nerozumím, i když vše čtu a snažím se to pochopit.

Pak už zbývá jen jeden bod

6. Chceš.

Jednoduše odpoustíš proto, že chceš. Rozhodneš se a odpustíš.

brusle7 napsal:

Ohledně Tvého posledního odstavce v Tvém posledním textu mi "zatrnulo", "zamrazilo"... Jít z diskusí do reálného světa někoho poškodit - tak to už je

Pro tohle jen vysvětlení - ne, že by za mnou přišel, ale zjistil si o mně informace a se znalostí internetu vymyslel haldu lží a k té přidal moje plné jméno. Jako když tu pomlouvá oko, martino, sodofka, ld, ... a ti další, jen místo nicku zneužil jméno a příjmení.

Toník
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra granosalis.cz -> Cesta s Ježíšem Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: