|
Právě je 576 návštěvník(ů) a 1 uživatel(ů) online: ivanp
Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma registrovat kliknutím zde
|
Zaznamenali jsme 116635772 přístupů od 17. 10. 2001
|
| |
Z internetu: Jak vypadá Boží milost v pojetí obyčejných lidí...
Vloženo Čtvrtek, 30. říjen 2008 @ 14:07:53 CET Vložil: gojim |
poslal Nepřihlášený Docela jsem užasl při mém brouzdání po internetu, když jsem narazil na úlet zvaný "Tvořítka na boží milosti". Jelikož nevím o co se ve skutečnosti jedná a Boží milost nechci brát nadarmo, tak mi povězte správný recept na boží milosti a případně kolik mám na aukci přihodit.
Někteří budou namítat, že Boží milost si nelze koupit ani zasloužit, že je to dar, ale určitě bych rád znal názory diskutérů i takových, kteří tato tvořítka na boží milosti využívají. Neříká se tomu snad Mysterium Fidei nebo tak nějak?
www.aukro.cz/item465883955_tvoritka_na_bozi_milosti.html
|
Podobná témata
|
|
Re: Jak vypadá Boží milost v pojetí obyčejných lidí, vanocni pecivo... (Skóre: 1) Vložil: mk (miliko(a)atlas.cz) v Pátek, 31. říjen 2008 @ 05:42:53 CET (O uživateli | Poslat zprávu) | Bozi milosti je starodávný výraz pro pečivo, peklo se asi na Vánoce. To tvořítko je ovšem nástroj na vykrajování z plátu těsta, jako se pečou keksy. Je ještě více takových názvů, pomalu zapomínaných. Tlustému závinu plnému dobrot v těstu se říkalo Kristova noha. Podobná je dnes ´štola´. Na stromech roste houba zvaná Jidášovo ucho. Kokořík velkokvětý je podobný konvalince, ale v lékárnictví je ještě známý starý název Sceptrum Solomonii, nebo Šalamounovo žezlo. Řebříček lékařský je botanicky Agrimonia eupatoria, slovensky Myší chvost. Existuje rostlina zvaná Čertovo lejno, i Čertkus (Rdesno ) a jiné názvy. Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) se nazývá v němčině Johanneskraut, u nás bylina svatého Jana. Naši předkové měli jiný názor a vcítili se do kuchaření i bylin. Dokonce ptáček Křivka s překříženým vrchním dílem zobáčku nad spodním byl v lidovém pojetí chápaný jako citlivý, protože, když Pána Ježíše ukřižovali, snažil se vyrvat hřeby ze dřeva, a z toho má zobáček pokřivený. Jeden jasně červený kvítek se jmenuje Slzičky Panny Marie, když šla a plakala, z jejích slz vyrostl. I jinde jsou podobné názvy. Pomněnka je v ruštině Aňjutkina očka. |
|
|
Re: Jak vypadá Boží milost v pojetí obyčejných lidí... (Skóre: 1) Vložil: Eliana v Pátek, 31. říjen 2008 @ 07:59:55 CET (O uživateli | Poslat zprávu) | Boží milosti se pekly na Velikonoce. |
Re: Re: Jak vypadá Boží milost v pojetí obyčejných lidí... (Skóre: 1) Vložil: mk (miliko(a)atlas.cz) v Pátek, 31. říjen 2008 @ 09:15:08 CET (O uživateli | Poslat zprávu) ) | Eliano, autor článku chtěl znát recept. Já znám jen na slovenská fánky, což je asi něco jiného, vykrajované čtverečky v másle posypané cukrem. |
]
|
|
Re: Jak vypadá Boží milost v pojetí obyčejných lidí... (Skóre: 1) Vložil: Eliana v Pátek, 31. říjen 2008 @ 09:40:48 CET (O uživateli | Poslat zprávu) | Boží milosti - recept
Do 3o dkg mouky přidáme 6 žloutků, špetku soli, lžičku cukru, lžíci rumu, lžíci smetany a vypracujeme těsto asi tak tuhé, jako na tažený závin. Mouku podle potřeby ještě přidáme. Dobře vypracované těsto necháme 20 -25 minut odpočinout v chladu, pak je tence vyválíme a rádýlkem nakrájíme 5 cm široké a 10 cm dlouhé obdélníky /případně použijeme zmíněná tvořítka :-) /, které ve středu po délce dvakrát nařízneme a v rozpáleném tuku (používalo se sádlo) usmažíme do zlatova. Okapané klademe na mísu, obalíme ve vanilkovém cukru a teplé podáváme. Dobrou chuť ! |
Re: Re: Jak vypadá Boží milost na Slovensku (Skóre: 1) Vložil: mk (miliko(a)atlas.cz) v Sobota, 01. listopad 2008 @ 00:06:24 CET (O uživateli | Poslat zprávu) ) | Eliano, díky za těsto! Tak přesně tak se smaží kousky na Slovensku, ale mají název ´fánky´. Smažením se zprohýbají díky těm dvěma zářezům v obdélníku a jsou vlnité. Jedna naše teta měla způsob: vložila syrovou fánku do malého kastrolku, menšího než kousek těsta a ten vahou klesl na dno a zvlnil se po okrajích, aby se vešel. Byl jako košíček (po usmažení). Pohled na mísu s fánkami je zajímavý, je to všechno takové nadýchané a posypané práškovým cukrem. Kdo to vidí poprvé, neví jak to jíst, ale nejí se to vidličkou, ale bere se to do holých prstů, které se po mlsání utřou od mastnoty.
|
]
Re: Re: Jak vypadá Boží milost v pojetí lidí v kuchyni... (Skóre: 1) Vložil: mk (miliko(a)atlas.cz) v Neděle, 15. březen 2009 @ 00:35:54 CET (O uživateli | Poslat zprávu) ) | Ještě jsem našel recept : Dalším druhem jsou tzv. Boží milosti Dříve se vyráběly poměrně složitým způsobem ze dvou překládaných těst. Já mám novější variantu - 1 šlehačka, 3 lžičky práškového cukru, 3 žloutky, 0,5 prášku do pečiva a výběrovou moukou zadělat těsto. Z těsta vyválet tenkou placku a rádýlkem různé tvary kostky, obdélníky, kosočtverce a na nich uděláme rýhy. Smažíme v oleji a horké balíme v práškovém cukru se skořicí |
]
|
|
|
|